Inloggen Registreren

Artikel: ‘Als iemand mag meekijken dan wordt opeens duidelijk hoe schimmig en onveilig de uitslag is’

Is het berekenen van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wel transparant? Sijmen Ruwhof, professioneel hacker, vindt van niet. Hij wil graag aanwezig zijn bij het totaliseren van de stemtotalen, maar de gemeente Utrecht liet hem weten dat dit niet openbaar is. Ruwhof beklaagde zich erover en er zijn inmiddels raadsvragen gesteld, meldt DUIC. Ruwhof deed onderzoek naar de software die bij het stemmen wordt gebruikt, deze software is volgens hem zo lek als een mandje. Wettelijk gezien mag je als burger aanwezig zijn bij de telling op de stembureaus op de verkiezingsdag in Utrecht. De uiteindelijke uitslag wordt echter berekend op het centraal stembureau. Hier worden de resultaten van de stembureaus opgeteld. Ruwhof: “Het optellen van alle stemmen gebeurt in het geheim in een achterkamertje. Daar mag je niet bij aanwezig zijn. Ik heb het gevraagd aan de gemeente Utrecht, maar dit is mij geweigerd.” Ruwhof noemt het een ‘maas in de wet’ dat de gemeente belangstellenden mag weigeren.

Lees verder op duic.nl

Comments (1)

  1. Jelle van der Ster:
    Expert
    21-03-2018 10:26

    Goed onderzoek van Sijmen Ruwhof maar ook van Fox-IT dus heb daar eigenlijk weining aan toe te voegen. Overal kan je wel zegggen dat dit eens te meet duidelijk maakt - net als mensen - ook algoritmes fouten kunnen maken. Dus meer controle en transparatie op dit proces waar Sijmen om vraagt is dan niet meer dan logisch.

    In het verlengde hiervan zou het misschien ook beter zijn om - zoals we ook meerdere mensen vragen om stemmen te tellen om te zorgen dat een persoon niet de uitslag kan frauderen - we ook meerdere algoritmes gaan vragen om de eindtelling te doen. Zodat ook een algoritme de uitslag niet kan frauderen.

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: